Vurgun Hastasına Yoğun Bakımda Örnek Tedavi

301

Çanakkale il sınırları içerisinde birçok dalış noktası bulunması sebebiyle, dalış sporuna bağlı yaralanmalar da zaman zaman görülebilmektedir. Vurgun veya dekompresyon hastalığı, hızlı basınç değişimi sonucu vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasıyla ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur. Özellikle dalgıçlarda karşılaşılan bu durumda, hastaların tedavisi yüksek basınç altında, basıncın yavaş yavaş azaltılmasıyla yapılmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne bilinç kaybı, solunum yetmezliği, her iki akciğerde pnömotoraks ve ekstremitelerde güç kaybı şikayetleriyle getirilen hastamız, hiperbarik oksijen tedavisi ihtiyacı nedeniyle Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitemize kabul edilmiştir. 6 gün boyunca günde 2-4 saat süreyle entübe halde hiperbarik oksijen ünitesinde tedavi edilen hastamız, bilincinin açılması, solunum cihazından ayrılması ve hemodinamik verilerinin stabil hale gelmesi sonrası yoğun bakımdan servise alınmıştır.

Bu başarılı tedavi süreci hakkında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Mesut Erbaş; ‘'Tedavi sürecinde görev alan tüm öğretim üyelerimize, asistan hekimlerimize, yoğun bakım hemşirelerimize ve personelimize teşekkür ederiz. Ayrıca, Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şefika Körpınar ve ekibine değerli katkıları için minnettarız.'' ifadelerini kullandı.