İç Organları Sağ Tarafta Olan Hastanın Kalbindeki Delik Kapatıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde kalbi sağ tarafta olan bir hastanın kalbindeki 18 mm`lik delik ameliyat yapılmadan kapatıldı.
Atriyal Septal Defekt (ASD) adı verilen delik ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Emine Gazi, Doç. Dr. Ahmet Barutçu ve Dr. Öğr. Üyesi Ercan Akşit tarafından, şemsiye yöntemiyle yarım saat süren bir operasyonla kapatıldı.
Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Gazi yaptığı açıklamada, “ Hastamız tüm organları ters yerleşimli yani sağ taraftaki organlar solda, sol taraftaki organlar ise sağda yerleşimli olarak dünyaya gelmiş. Kalbi de bu nedenle solda değil sağ taraftaydı ve bu durum Tıp Literatüründe Dekstrokardi olarak adlandırılır. Oldukça nadir görülen bu duruma, kalpte ilave anomaliler veya problemler eşlik edebilmekte. Hastamız kalbinin sağda olduğunu biliyordu, ancak bu yaşına kadar kalbinde delik olduğu fark edilmemişti. Başka bir nedenle tetkik edilirken çabuk yorulma ve giderek artan nefes darlığı ve kalpte büyümeye neden olan Atriyal Septal Defekt (ASD) denilen kalp deliği saptandı. Hastamıza yaptığımız tetkikler sonucunda kalbindeki deliği, şemsiyeye benzeyen çok küçük bir cihazı anjio yöntemiyle yerleştirerek kapatmayı uygun bulduk. Normal şartlarda bu işlemi gerçekleştiriyoruz ancak kalbi sağ tarafta olan bir hastaya uygulamamıştık. Literatürde de bu şekilde yönetilen birkaç vaka olduğunu gördük. Yapılması gereken uygulamaları ayna görüntüsü düşünerek yani tersini yaparak gerçekleştirdik. Kalbindeki delik tamamen kapandı. Kontrol için çektiğimiz filmde de kalbin iç boşlukları arasında daha önce var olan delikten hiçbir kan akımı olmadığını tespit ettik. Hastamızı işlemden yirmi dört saat sonra sağlıklı bir şekilde taburcu ettik" dedi.