Göğüs Hastalıkları A.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar MUTLU " 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" Dolayısıyla Açıklamalarda Bulundu
9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar MUTLU " 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
“Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.
Sigara ve tütün ürünü kullananlarda akciğer kanseri başta olmak üzere diğer organların kanserleri, KOAH gibi solunum yolları hastalıkları, çeşitli kalp-damar ve beyin hastalıkları, mide-barsak hastalıkları, ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları gibi bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Hatta sigara içen kişilerin çevresinde bulunan kişiler de pasif etkilenme nedeniyle sigara nedenli hastalıklar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu açıdan en fazla risk altında olan kişiler sigara içenlerin aile bireyleridir. Bu nedenle sigara ve tütün ürünü kullananların bu davranıştan vazgeçmeleri sadece kendi sağlıkları için değil çevrelerinde bulunan kişilerin sağlıkları bakımından da çok önemlidir. Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve çok önemli bir toplum sağlığı konusudur. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği tahmin edilmektedir ve bu ölümlerin 600 bini pasif etkilenmeye bağlı ölümler olacaktır.
''Sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir.”
Doç. Dr. Pınar MUTLU,9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir fırsat olabileceğine değinerek, bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için yalnız savaşmak zorunda değilsiniz. Bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğini alabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 24 saat hizmet veren ALO171 ücretsiz telefon hattını arayabilir veya sigara bırakma polikliniklerine başvurabilirsiniz.
Elektronik sigara, nargile, puro ve pipo gibi diğer tütün ürünleri de en az sigara kadar sağlığımıza zararlıdır ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma gününde bu tütün ürünleri de bırakılmalıdır.”
Doç. Dr. Pınar MUTLU, tütünsüz ve sağlıklı günlerde görüşmek dilekleriyle, sigaranın sağlığımıza olumsuz etkileri hakkında bilgiler verdi.