Çanakkale Muharebelerinin Şehit Doktoru Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey Üniversitemiz Tarafından Anıldı

747

Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey, Çanakkale Savaşları'nın en yoğun çarpışmalarının yaşandığı Zığındere Muhabereleri'nde yaralanarak, şehit olmuş bir sağlıkçı tabip subayımızdır. Bugüne kadar Çanakkale Savaşları'nda tespit edilen en yüksek rütbeli sağlıkçı subayımız olması özelliğini taşımaktadır.

AÇASAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. İsmail Sabah’ın araştırmaları sonucunda kimliği tespit edilen Şehit Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey, 14 Mart Tıp Bayramında kabri başında anıldı.

Törene Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Genel Sekreter Yardımcısı Öğretim Görevlisi Tanju Güdük, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Yayıntaş, Hastanemiz Başhakemi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz, AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat, Alan Başkanlığının temsilcileri, doktorlarımız ve öğrencilerimiz katıldı. 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının katkılarıyla gerçekleşen törende konuyla ilgili tarihsel açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. İsmail Sabah: “Şu an başında bulunduğumuz kırık mezar taşı, bugüne kadar yerini çok az insanın bildiği bir yerdeydi. Üzerinde yer alan “29 Haziran 1915’de şehit olmuştur” ifadelerinden bir Çanakkale şehidi olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bize burada bulanan şehidin kimliğini verecek mezar taşının üst kısmı olmadığından bu konuyu araştırmaya başladık. Yöre insanıyla gerçekleştirilen görüşmelerde söz konusu mezarı “yılanlı mezar” olarak tarif etmeleri üzerine araştırma şehit doktorlar üzerine yoğunlaştırılmıştır. Milli Savunma Bakanlığının yayınladığı Çanakkale şehitleri listesi ile karşılaştırıldığında burada defnedilmiş olma ihtimali tek olan Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey’in şehadet tarihlerinin örtüşmediği görülmüştür. Bunun üzerine Tabip Binbaşının şehit olduğu kaydının yer aldığı tabur zayiat defterinin aslı istenmiş ve bir okuma hatası yapıldığı görülmüştür. Çünkü asıl belgede yer alan tarih ile mezar taşında yer alan tarih örtüşmekteydi. Bu sayede son görev yaptığı birlik olan 126. Alay 1. Taburun harp cerideleri temin edilmiş ve Tabip Binbaşının Zığındere Muharebelerinin ilk günü olan 28 Haziran tarihinde aralandığı ve ertesi 29 Haziran günü –aynı mezar taşı ve zayiat defterinde olduğu gibi- şehit olduğu görülmüştür. Böylece Çanakkale Muharebelerinde şehit olan 9 doktordan ilk defa birinin yeri, kimliği ve fotoğrafı tespit edilmiş oldu. Dolaysıyla Üniversitemizin bu konuya sahip çıkması oldukça anlamlıdır. İsmini Çanakkale zaferinden alan Üniversitemizin önderliğinde ilk kez Şehit Tıbbiyeler olması gereken yerde anılmış oldu. bu vesileyle Tabip Binbaşı Mehmet Bey şahsında tüm doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın bayramlarını kutlarım” dedi.  

Çanakkale muharebesinde vazifelerini yerine getirmiş tüm şehit doktorlarımızı bir gün değil her gün rahmetle anıyor bir ölür bin doğarız diyerek kabirlerinde huzur içinde yatmalarını cenabı Allah’tan diliyorum diyen Hastanemiz Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz şunları ifade etti:

“Bu şerefli ve asil mesleği her daim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Edin’’  sözlerini de unutmadan en üst seviyeye taşımaya söz veriyor, hekim camiamızın 14 Mart Tıp bayramını kutluyorum. ”dedi.

Çanakkale muharebelerinde hayatını kaybeden yüzlerce tıbbiyeli ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal ise  şunları söyledi:

“Şehitlerimize layık şekilde ülkemize tıp adına güzel işler yapar insanlarımıza sağlıklı huzurlu yaşaması için katkı veririz. Üniversite olarak hastanesiyle, tıp fakültesiyle, doktorlarıyla ve öğrencileriyle nice 14 Martlara dilerim. Tarihi Alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir ve değerli ekibine son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. ”dedi.