Dünya Alzheimer Günü
Dünya Alzheimer Günü, her yıl 21 Eylül'de hastalık hakkında farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacı ile ortaya çıkmıştır.
Alzheimer hastalığı, özellikle kısa süreli bellek problemleriyle ortaya çıkan zaman içerisinde diğer bilişsel fonksiyonlarda bozulma ve nöropsikiyatrik bulguların eklendiği ilerleyici kronik bir hastalıktır. 80 yaşında bir bireyin Alzheimer olma ihtimali %50’lerdeyken bu oran 90 yaş için %60’lara yükselmektedir.
Tüm demansların (bunama) %60’ını Alzheimer hastalığı oluşturmaktadır. Bu durum Alzheimer hastalığını en sık görülen demans çeşidi yapar.
Öncelikle sorulması gereken soru ‘unutkanlık yakınmasıyla başvuran hastaların bu yakınmaları ilerleyici bir demans sendromu ile ilişkili midir’ yoksa ikincil bir sebeple mi ilişkilidir. Biz bunu hasta ve hasta yakınlarıyla yaptığımız görüşmeler, kan tahlilleri ve Nöropsikolojik değerlendirme ile ayırdediyoruz. İkincil sebep söz konusu ise buna yönelik tedavilerimizi yapıyoruz.
Sonraki sorumuz bu durum çoğu zaman demansın öncülü bir durum olan ‘ Hafif Bilişsel Bozukluk’ dediğimiz durum mudur, yoksa demansa evrilmiş midir. Son olarak da eğer hasta demans aşamasındaysa hangi tip demans tablosuyla karşı karşıyayız ve evresi nedir? Bu aşamada Nörogörüntüleme yöntemlerinden (BT, MR ve PET-CT) faydalanıyoruz. Her demans sendromunun kendine has karekteristik klinik ve nörogörüntüleme bulguları var. Demansın erken evrede teşhisi artık her zamankinden çok daha önemli. Çünkü çok yakın zamanda Alzheimer tedavisinde FDA onayı alan bazı ilaçlar, şu ana kadarki tedavilerin aksine hastalığın geri dönüşüne yani beyinde oluşan hasarın (amiloid plaklar) azaltılmasına, bulguların düzelmesine olanak vermektedir. Ve yine çok yakın bir gelecekte erken evre hastalarına uygulanabilecek tedavilerle Alzheimer demansının önüne geçmek mümkün olacaktır.
Ayrıca ‘bu demans tedavi edilebilir bir demans sendromu mudur’ sorusu en önemli sorulardan bir diğeri. Bazı bilişsel yıkımla giden durumlar tedavi edilebilir (Normal basınçlı hidrosefali, otoimmün ensefalitler vb.). Bu hastalıkların da erken teşhisiyle tablo tamamen geri döndürülebilmektedir.
ÇOMÜ Nöroloji ailesi olarak, Demans Dal polikliniğimizle, Nöropsikoloji Laboratuarımızla, tüm kadromuzla demans hastalarımızın, hastalığın her aşamasında yanındayız.