TEMAD Çanakkale İl Başkanlığında İlk Yardım Kalp ve Tansiyon Konulu Konferans Düzenlendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve Acil Tıp anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okhan Akdur ve Başhekim yardımcısı ve Kardiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz TEMAD ( Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ) Çanakkale il başkanlığında düzenlenen konferansta ilk yardımın ABC’si, tansiyon sorunları, kolesterol, kalp hastalıkları ile ilgili belirti ve şikayetleri konularında dernek üyelerini bilgilendirdiler.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve Acil Tıp Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okhan Akdur ilk yardımda öncelikli nelere dikkat edilmesi ve yapılması gerekler hakkında dernek üyelerini bilgilendirdi.

Prof. Dr. Okhan Akdur;  “İlkyardımın ABC'si,ilkyardım sırasında yaralının ya da hastanın en önce kontrol edilmesi ve düzeltilmesi gerekli üç temel hayati fonksiyonun İngilizce baş harfleridir. Yaralı nasıl ve neden yaralanmış olursa olsun her şeyden önce bu ABC şartlarını yerine getirmeniz gerekir.

A:Airway,yani hava yolu.Yaralının Hava Yolu açık mı? Boğazını tıkayan bir şey var mı?Dili boğazına doğru kaçmış mı?

B:Breathing,yani solunum:Yaralı nefes alıp veriyor mu?

C:Circulation,yani dolaşım:Yaralının kan dolaşımı devam ediyor mu?Kalbi atıyor mu? Nabzı alınıyor mu?Yaralı hangi durumda olursa olsun,yarasından önce bu üç hayati fonksiyonu kontrol etmek gerekiyor. Her zaman en önce yaralının (A) solunum yolunun açık,(B) nefes alıp veriyor ve (C) kalbinin çalışıyor olduğundan emin olmalısınız” dedi.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim yardımcısı ve Kardiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz ise öncelikli (tansiyon nasıl ölçülmeli?, bu konuda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?, tansiyon hastaları egzersizlerini nasıl yapmalı?, tansiyonun normal değerleri nedir?, tansiyon ilaçları bırakılabilir mi?, gençlerde ve çocuklarda tansiyon olur mu?, Kolesterol ve göğüs ağrıları) konularına değinerek faydalı ve değerli bilgileri dernek üyeleriyle paylaştı. İnteraktif geçen toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Eğlenceli dakikalara da sahne olan toplantının ardından TEMAD Çanakkale il başkanı İsmail Erdem tarafından sunulan teşekkür plaketlerinin verilmesiyle son buldu.