Sekiz Yıllık Bekleyiş Sona Erdi

8 yıldır uygun böbrek bekleyen 39 yaşındaki Emine Çınar, Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan böbreğin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

 

Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Sarısöğüt Köyü'nde yaşayan Emine Çınar’a (39) sekiz yıl önce gebeliğe bağlı hipertansiyon krizi sonucu böbrek yetmezliği teşhisi konularak diyalize girmesine karar verildi. O tarihten itibaren böbrek nakli için sıra bekleyen Emine Çınar, 14 Nisan Cuma günü Bursa Şevket Yılmaz Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Temel Şen'den (49) alınan sağ böbrek aynı gün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinde 3 saat süren operasyonla nakledildi.

Operasyonu gerçekleştiren Organ Nakli merkezi Müdürü ve sorumlu hekimi Doç. Dr. Cabir Alan yaptığı açıklamada; “2015 yılında faaliyete geçen Organ Nakli Merkezimizde görevli personelin üniversitemizden ayrılmasından sonra faaliyetler sağlık baklanlığı tarafından durdurulmuştu. Akabinde kısa bir süre içinde Organ Nakli Merkezinin yeniden faaliyete geçmesi için yaptığımız müracaat Mart 2017 tarihinde sonuçlandı ve yeniden böbrek nakli operasyonlarına başladık. Sekiz yıldır diyalize giren 39 yaşındaki Emine Çınar isimli hastamıza Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 49 yaşındaki Temel Şen’in sağ böbreğinin transplantasyon işlemini gerçekleştirdik. Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hastamız halen takip ve tedavimiz altındadır. Organ nakli tam bir ekip uyumu gerektiren ciddi bir iştir. Merkezimiz uyumlu, genç ve dinamik bir ekipten oluşmaktadır. Yardımcı cerrah ve Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay, Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve sorumlu yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Taş, Koordinatörümüz Yrd. Doç. Dr. H.Betül Işık, Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D. öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Şahin, Yrd. Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz, Nefrolog Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırdöğen, asistan doktorlarımız Dr. Emrah Demirci, Dr. Uğur Özkaya ve Dr. Olcay Köse, servis hemşirelerimiz Levent Çiftci ile Çanakkale ve bölge halkına hizmet etmeye canı gönülden hazırız. Merkezimizde organ nakli bekleyen hasta sayısı 80 civarındadır. Diğer illerde bu sayı binlerle ifade edilmektedir. İlimizde organ nakli bekleyen hasta sayısının az olması kadavradan nakillerden nakil olma şansını arttıran önemli bir faktördür. Bu bağlamda kaydı diğer illerde olan hastalarımızın kayıtlarını merkezimize aldırmalarını umuyor ve bekliyoruz” dedi.