ECMO Cihazı Onlarca Hayat Kurtaracak

Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Aşgün Çanakkale’de bir ilk olma özelliğine sahip başarılı ameliyatın ardından operasyon ve cihaz hakkında bizlere açıklamalarda bulundu.

Ameliyat Ekibi: Yrd. Doç. Dr. Fatih Aşgün, Dr. Ömer Çokkalender, Perfüzyon Teknisyeni Levent Çiftçi, Perfüzyonist Turgut Alperen Aslaner, Yunus Dönmez, Muhammed Jajare Omar 

Yrd. Doç. Dr. Aşgün Ameliyatı gerçekleşen hastanın astım hastası olduğunu ve bir ay kadar önce kalp krizi ile hastanemize başvurduğunu taburcu olmasının ardından solunum sıkıntısı çekerek tekrar hastanemize geldiğini ve solunum cihazına bağlandığını ama istenilen sonucun alınamadığını kaydetti. Hastanemize yeni alınan ve ilk defa bir hasta üzerinde uygulanan ECMO yöntemini kullanarak hastanın sağlığına kavuşmasını amaçladıklarını söyledi. Kısaca bu yöntem ve cihaz hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Aşgün “ Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu (ECMO)cihazının bir tür 'akciğer pompası' olarak tanımlandığını söyleyerek, "Cihazın kullanım amacı, kalp ya da akciğerinde ağır problem olan hastaların organlarının görevini, geçici olarak bu cihaza devretmek. Bu sırada devam eden tedavilerde dinlenmeye alınan organların düzelmesine şans veriliyor. Tedavi, kalp ameliyatı sonrasında yoğun bakımda kötüleşen hastalar, ağır zatürree geçiren hastalar, ağır sepsis gibi enfeksiyonların yanı sıra yeni doğan bebeklerin ağır akciğer rahatsızlığı ve solunum sıkıntılarında da kullanılabiliyor" dedi. Özellikle cihazın hastanemize kazandırılmasında Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Okhan Akdur’un emeğinin büyük olduğunu ve bizim aracılığımız ile kendilerine, hasta ve hasta yakınları adına teşekkür ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aşgün “ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine alınan cihaz ve uygulanan bu yöntem hastalara umut olmaya devam edecek” dedi.