ÇOMÜ Kardiyoloji Ekibinden Bir İlk

ÇOMÜ KARDİYOLOJİ EKİBİNDEN BİR İLK / AMELİYATSIZ KALP KAPAĞI DEĞİŞİMİ (TAVİ)

Kalbimizdeki dört kapaktan birisi olan Aort kapağının hastalıkları gelişmiş toplumlarda ortalama yaşın ilerlemesiyle son yıllarda belirgin şekilde artmıştır. Aort kapak hastalıklarının ileriki yaşlardaki en önemli hastalığı ise yaşa bağlı dejenerasyona bağlı olarak gelişen Aort darlığıdır.

Günümüzde bu hastalık cerrahi olarak açık kalp kapak değişimi yapılarak oldukça başarılı şekilde tedavi edilmektedir.  Fakat bazı durumlarda bu ameliyat oldukça riskli olabilmektedir. Örneğin eşlik eden ileri akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, geçirmiş olduğu eski bir açık kalp ameliyatı olması ya da inme geçirmiş bir hasta olması gibi komorbiditeler bu hastalığın tedavisinin açık kalp ameliyatıyla yapılmasını zorlaştırmaktadır. İşte bunun gibi durumlarda son yıllarda geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi olan TAVİ işlemiyle bu yüksek riskli hastalar artık kapalı yöntemle bu ameliyatı olmakta ve işlemden sonraki gün içinde hasta yürür vaziyete gelip birkaç gün içinde ise taburcu olabilmektedir.

Bizim hastamız Hanife teyze 85 yaşında olup ciddi aort kapak darlığı bulunmaktaydı ve hastamız artık beş-altı metre bile yürüyemez hale gelmişti. Hastamızı kalp takımı olarak konseye sunduğumuzda hastamız için TAVİ işleminin uygulanmasına karar verildi. Biz de sayın Prof. Dr. Teoman Kılıç hocamızın moderatörlüğünde bu işlemi kendi anjiyografi laboratuarımızda operasyonu başarılı şekilde yaptık. Şu an Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanan bu işlemi biz ÇOMÜ KARDİYOLOJİ ekibi olarak yapabiliyoruz. Bunun için kalp takımımızda yer alan Doç. Dr. Adem BEKLER, Doç.Dr. Bahadır KIRILMAZ, Yrd.Doç. Dr. Fatih AŞGÜN ve Yrd.Doç.Dr. Tuncer ŞİMŞEK hocalarımızla biz bu işlemi ÇOMÜ TIP olarak yapabilmenin gururunu yaşıyoruz. Hastalarımız için oldukça konforlu olan bu işlemin merkezimizde yapılmasına vesile olan başta Anabilim dalı başkanımız sayın Doç.Dr. Emine Gazi hocamıza, hastanemiz ve üniversitemizin tüm idari ve yönetici kadrosuna, kardiyoloji asistanlarımıza, kateter laboratuarımız çalışanlarına, kardiyoloji yoğun bakım ve servis hemşirelerimize şükranlarımızı sunuyoruz.