Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Dr.Öğr.Üyesi Coşkun ZATERİ

ANABİLİM DALININ SUNDUĞU SAĞLIK HİZMETLERİ
  • Poliklinik Hizmetleri

Polikliniğimizde boyun, sırt, bel, kalça, diz, ayak bileği, ayak, omuz, dirsek, el bileği ve el eklemlerinde ağrı veya şişlik gibi eklem romatizması olan hastalara hizmet verilmektedir. Bunlara ek olarak, yaygın vücut ağrıları, kas ağrıları, kemik ağrıları, osteoporoz (kemik erimesi), yumuşak doku romatizmaları gibi birçok iltihaplı ve iltihaplı olmayan romatizmal hastalıkların her türlü tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

Kırıklar, kazalar veya çeşitli hastalıklar sonrası ortaya çıkan ağrı, yürüme ve hareket bozukluğu durumlarında hastaların tanı, tedavi ve rehabilitasyonuna ek olarak gerekli olan yardımcı cihaz uygulamaları yapılmaktadır.İnme geçiren hastaların kol ve bacak fonksiyonlarını destekleyecek fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına ek olarak, spastisite varlığında botulinum toksin (botox) enjeksiyonları yapılmaktadır. Gerek çocukluk gerekse erişkin dönemdeki sakatlık, özürlülük durumlarında hastaya uygun ortez-protez değerlendirmesi, günlük aktivitelerin planlanması, özürlü raporlaması hizmeti verilmektedir.

Postur (duruş) bozuklukları, kifoz,skolyoz ve tüm omurga bozuklukları için ayrıntılı değerlendirme, tanı, tedavi ve izlem yapılmaktadır.

• Yataklı Servis Hizmetleri

Servisimizde, kas iskelet sistemi yaralanmaları ve ortopedik cerrahi sonrası ortopedik rehabilitasyon uygulamaları;omurilik yaralanmaları,inme, parkinson hastalığı, multiple skleroz, çeşitli kas hastalıkları ve diğer nörolojik hastalıklarda nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; serebralpalsi ve spinabifida başta olmak üzere pediatrik rehabilitasyon, ortez-protez uygulamaları ve bu cihazlara uyum için rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir.

• Fiziksel Koşullar

Kliniğimiz, Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Terzioğlu Yerleşkesindeki ek binada hizmet vermektedir. Hastanenin4. katında yer alan servisimiz 10 adet iki kişilik odadan oluşmaktadır ve toplam 20 yatak kapasitesine sahiptir. Servisimizde, hem yetişkin hastalar hem de çocuk hastaların tedaviye alınabildiğiiki adet rehabilitasyon salonumuz mevcuttur. Servis rehabilitasyon ünitemizde paralel bar, merdiven, bisiklet ergometresi, koşu bandı, sürekli pasif hareket (CMP) cihazı, fonksiyonel elektrik stimulasyonu ve çok sayıda egzersiz araçları mevcuttur. Günde ortalama 40rehabilitasyon hastası tedaviye alınabilmektedir. Fizik tedavi ünitesi, 8 ayrı bölmeden oluşmaktadır. Her bölme hastaların mahremiyetine uygun olarak tasarlanmış ve günlük 80-100 arasında hastaya hastanenin 5. katında hizmet vermektedir.

Kliniğimizde Girişimsel İşlemler Odası mevcut olup, çeşitli eklem enjeksiyonları, PRP, proloterapi, hiyaluronik asit, botulinum toksini (Botox, Dysport) ve sinir blokajları bu ünitede yapılmaktadır.

• Teknik Donanım

Fizik tedavi ünitemizde infraruj, ultrason, TENS, vakum interferans, elektrik stimülasyonu, pnömotik kompresyon, laser, diadinami, kısa dalga, parafin banyosu, hotpack ve coldpack gibi fizik tedavi modaliteleri vardır. Ayrıca kliniğimizde ESWT ve hidroterapi üniteleri de mevcuttur.

Kas iskelet sistemi hastalıklarında tanı amacıyla ve girişimsel işlemlerde kullandığımız ultrasonografi (USG) ve elektronöromiyografi (EMG) cihazlarımız da mevcuttur.

• Poliklinik Çalışma Programı

Anabilim dalımızda hafta içi her gün mesai saatleri içinde 2 adet genel polikliniğimizde randevuya gerek olmadan poliklinik hizmeti verilmektedir. Polikliniklerimize günlük ortalama 60-80 hasta başvurusu yapılmaktadır. Ayrıca rutine ek olarak, bazı günlerde özellikli polikliniklerimiz öğretim üyelerimizin denetim ve kontrolünde yapılmaktadır.

Romatoloji (romatizmal hastalıklar) Polikliniği        : Pazartesi ve Perşembe günleri

Osteoporoz (kemik erimesi)Polikliniği                          :Pazartesi ve Perşembe günleri

Omurga bozuklukları-Skolyoz-Kifoz Polikliniği       : Çarşamba günleri

Pediyatrik Rehabilitasyon Polikliniği                            : Çarşamba günleri