Hastanemiz Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlknur GÜÇLÜ ALTUN "12 Şubat Dünya Epilepsi Günü" Dolayısıyla Açıklamalarda Bulundu

Hastanemiz Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlknur GÜÇLÜ ALTUN  "12 Şubat Dünya Epilepsi Günü" Dolayısıyla Açıklamalarda Bulundu

"Epilepsi halk arasında ‘sara’ olarak da bilinen beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasıyla oluşan nöbetlerin tekrarlaması ile karakterize bir hastalıktır. Genetik olabileceği gibi kafa travması, inme ve beyin dokusunun enfeksiyonu gibi birçok neden sonrasında ortaya çıkabilir. Ülkemizde 1 milyondan fazla epilepsi hastası vardır. 
Tüm toplumun % 8-10’u hayatında bir kez epileptik nöbet geçirebilir. Hasta ve yakını için aniden gelişen bu durum korkutucu olabilir. Bu durumda mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurup bu durumun tekrarlama riskleri değerlendirilmelidir."
Dr. Öğr. Üyesi İlknur GÜÇLÜ ALTUN, Epilepsi bazen ömür boyu tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Toplumda bilgi eksikliği ve yanlış inanışlar olduğundan epilepsi hastaları durumlarını en yakınlarına bile anlatmaktan çekinebilirler. Aslında ilaçlarla kontrol edilebilen epilepsi nöbetleriyle normal bir yaşam sürebilirler. Epilepsi hastaları iyi bir eğitim alabilir, iş sahibi olabilir, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilirler. 
Bugün epilepsi hastalarına sahip çıkmak ve destek olmak için çok özel bir gün. Epilepsi nöbeti geçiren hastayı yaralanmayacağı güvenli bir yere yan yatırıp, başını hafif öne eğip dilinin geriye kaçmasını önlemek, tükrüğünde boğulmasını önlemek ve nefes almasını sağlamak, nöbetin uzaması halinde acik yardımı aramak hayat kurtarır. Ayrıca nöbetin bulaşmayan , yanındaki kişiye zarar vermeyen bir durum olduğunu bilmek ve epilepsi hastalarına destek olmak sayesinde hastaların sosyal ve mesleki yaşamlarını güzelce yaşamalarına imkan verir. şeklinde epilepsi hastalığının önemini vurguladı.