GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. PINAR MUTLU ASTIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü farkındalığının artırılması amacıyla “Dünya Astım Günü” olarak kutlanmaktadır. Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı   Doç. Dr. Pınar MUTLU astımın önemini belirten açıklamalarda bulundu. “Bu yıl ki astım gününün teması, "Herkes İçin Astım Bakımı" olarak belirlenmiş ve bu şekilde astım kontrol programlarının geliştirilmesi ve  uygulanmasının   tüm dünyada teşvik edilmesi amaçlanmıştır.

Astım ;  müzmin, hava yollarında daralma ile giden, varlığı ve şiddeti zaman içinde değişkenlik gösteren, akciğerin tıkayıcı bir hastalığıdır. astımın en önemli belirtileri; hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ve öksürüktür. bu şikayetlerin geceleri veya sabaha karşı kötüleşmesi,  viral enfeksiyonlar, egzersiz, alerjen maruziyeti, hava değişiklikleri, gülme krizi, duman gibi nedenlerle ve güçlü kokular ile tetiklenmesi çok belirgindir. astım tanısı, öykü, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleriyle konulur.

Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Astımlı hastalarımız kontrollerine düzenli gelerek ve ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde kullanarak günlük hayatlarını şikayetsiz bir şekilde devam ettirebilirler.Ayrıca  astım hastalarımızın sigara içiyorlarsa bırakmalarını, obez hastaların kilo vermesini, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini ve düzenli spor yapmalarını öneriyoruz. “ şeklinde astımın önemini belirtti.