Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Göktuğ KILINÇARSLAN İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası İçin Açıklamalarda Bulundu

Hastanemiz Başhekim Yardımcısı ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Göktuğ KILINÇARSLAN ,1 - 7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası sebebiyle insan vücudu için İyotun önemine dikkat çekti.

“ İyot, vücut için hayati öneme sahip olan bir mineraldir. Tiroid bezinin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir. Tiroid bezinin hormon üretiminde yer alır ve metabolizmanın düzenlenmesine, enerji üretimine, sinir sistemi fonksiyonlarına ve beyin gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca, büyüme, kemik sağlığı ve üreme fonksiyonlarında da önemli bir rol oynar.

 İyot eksikliği, tiroid fonksiyonlarında bozukluklara ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle gebelik sırasında iyot eksikliği, çocukta zihinsel gerilik, büyüme geriliği ve davranışsal sorunlara yol açabilir. Ancak, iyot eksikliği dünya genelinde hala yaygın bir sorundur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu eksiklik daha yaygın olarak görülür.

İyotlu tuz, iyot eksikliğini önlemenin en yaygın ve etkili yollarından biridir. İyotlu tuz, günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Bu nedenle, günlük tuz tüketiminizde iyotlu tuz kullanmaya özen göstermek önemlidir. Bazı durumlarda, beslenme yoluyla yeterli iyot alımını sağlamak mümkün olmayabilir. Bu durumda, doktorunuza danışarak uygun bir iyot takviyesi alabilirsiniz. Unutmayalım; iyotlu sofra tuzu ile iyot yetersizliği hastalıkları önlenebilir, ancak tedavi edilemez! ” şeklinde açıklamalarda bulundu.