ÖĞRETİM YILININ AÇILMASIYLA BİRLİKTE ÖĞRECİLERİMİZİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper ŞENER okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin CoronaVirüs (Covid-19) sürecinde alınması gereken önlemler hakkında bizleri bilgilendirdi.

Prof. Dr. Alper ŞENER;  ‘’Okulların açılmasıyla birlikte özellikle Ekim ayından itibaren yaklaşık 46 bin üniversite öğrencisi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  kampüs alanları içerisine girmeye başlayacak. Özellikle bu öğrencilerin şehir dışından geliyor olması,  Çanakkale için virüsün dağılımı ve virüsün yayılımı açısından bir risk teşkil etmektedir  ama bu riski önemsemek başka bir şey, önlemleri almak başka bir şey…  

Öğrencilerimize alınması gereken önlemlerle ilgili şu şekilde  mesajlar  verebilriz ;

1. Toplu taşıma, derslik, kantin, yemekhane, asansör gibi alanlarda mutlaka maskenizi takınız

2.Yüz yüze eğitim dersleriniz ve uygulamalar dışında kampüs içinde olabildiğince kısıtlı zaman geçiriniz.

3. Açık alanda bile olsa 10 kişiden fazla kalabalık olmamaya özen gösteriniz

4. Yurtta, sosyal tesislerde, şehir içinde eğlence mekanlarının da kapalı alan olduğunu aklınızdan çıkarmayınız.

5. Maske- mesafe- el  hijyeni kurallarının hiç aklınızdan çıkarmayınız.

 6. El hijyeninde el dezenfektanı dışında su- sabunu kullanmayıda ihmal etmeyiniz.

Toplu taşıma araçlarında özellikle sayının azaltılması gerekiyor. Toplu taşımanın içerisinde belli sayının üstünde yolcunun olmaması gerekiyor. Yolcuların tamamının maskeli olması gerekiyor. Toplu taşımaların belli sürelerle, belli vardiyaların bitişinde, belli sirkülasyonların sonrasında yüzey temizliğinin iyi yapılması gerekiyor. Yüzey temizliği derken bu foglama, buharlama, su antisepsisi gibi dediğimiz, yaptığımız yöntemlerin hiçbir anlamı yok. Sadece bildiğimiz su ve sabunla yüzey silmek dahi yüzey dezenfeksiyonu anlamında yeterlidir. Sodyum hipokloritin kullanılmış olması yeterlidir. Sıvı sabunun kullanılmış olması yeterlidir. Özellikle toplu taşıma araçlarının, asansörlerin ve kapalı alanların basit yüzey dezenfektanlarla silinmesinin tek başına yeterli olduğu gösterildi. Çünkü bu virüse şu anda hali hazırda dezenfektanlara tanımlanmış bir direnç yoktur. Tanımlanmış bir direnç olmadığı içinde ayrıntılı yüzey temizliğinin yapılması önemlidir.

Dolayısıyla şehir içi içerisinde bir insan hareketi, bir insan nüfusu artacağı için toplu taşımdaki kullanılan araç sayısının arttırılması gerekecek, sirkülasyonun arttırılması gerekecek. Bu da bizim için çok ciddi bir önem arz ediyor. Kampüs içerisindeki öğrenci trafiğinin minimumda tutulması, yani  vardiyalı ya da münavebeli eğitim saatlerinin belirlenmeli zaten  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi idari makamlarında buna yönelik düzenlemeler yapılıyor. Uygulama saatlerinin dışında ya da ders saatlerinin dışarısında öğrencilerin özellikle kampüs alanlarında, öğrenci ofislerinde ya da yeme içme alanlarında minimum vakit geçirmesi, on kişiden fazla kalabalık gruplar halinde kapalı alanda bulunmamaları  önerilmektedir.  Buna dikkat edildiği sürece önümüzdeki öğretim döneminde, gelen 46 bin öğrencinin üniversite hudutlarında minimum temasla karşı karşıya kalacağını düşünüyoruz.

Unutmayın siz kendinizi koruduğunuz sürece ÇANAKKALE’yide korumuş olacaksınız’’ Dedi.