İftar İçin Önerilerimiz.

Hastanemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Gazi, genellikle iftara çorbayla başlandığını ancak bunun sona bırakmanın önerilebileceğini ifade ederek, "Kahvaltılıklarla başlayıp gerekli sıvıyı aldıktan ve biraz ara verdikten sonra yemeklerimize devam etmek daha sağlıklı bir yöntem" dedi.

İFTAR SONRASI BOL SU

Gazi, yaptığı açıklamada, kalp hastalığı olsun olmasın uzun dönem süren açlık ve susuzluklardan sonra dikkatli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, iftar yapıldıktan sonra bol sıvı tüketilmesini önerdi.

Sahura kadar çay, ayran veya meyve suyu gibi sıvı gıdaların tüketilmesinin önemli olduğuna işaret eden Gazi, sıvı tüketiminin gün içindeki susuz kalma durumunun ortadan kalkmasını kolaylaştırdığını ve bir sonraki güne hazırlık yapılmasını sağladığını bildirdi.

Gazi, sadece suyun değil, yenilen yemeklerin de önemine değinerek, şöyle dedi:

"İftara hafif bir kahvaltıyla başlayıp daha sonra çorba ve etli yemeklere geçmek önemli. Özellikle ağır yağda kızarmış, katı yağ, hamur işleri içeren gıdalardan kaçınmakta fayda var. Bu gıdalar aniden yenildiği zaman kan basıncını artırıcı özellik gösterebiliyor. Kalp hastalığı olan kişilerde bazı problemlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabiliyor."

Ramazan ayında, özellikle iftarlarda aşırı yüklenmek yerine her gıdadan ölçülü ve gerekli miktarda yemek gerektiğine dikkati çeken Gazi, "Yüksek düzeyde şeker içeren ve insülin salınımını uyaran gıdaların ki, bunlar hamur işi ve tatlı gıdalardan oluşmakta, fazla miktarda tüketilmesi yine insülin düzeylerinin artmasına ve kan şekeri dengesinin değişmesine yol açıyor." dedi.