Yaz Aylarında ''Otitis Eksterna"ya(Dış Kulak Yolu İltihabı) Dikkat...
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz AD Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Medine Kara'dan; yaz aylarında çok sık rastlanılabilen bir kulak hastalığı olan, ''Dış Kulak Yolu İltihabı'' nın tanı ve tedavisi hakkında bilgi aldık. 

Otitis eksterna, kulakta şiddetli ağrı ve akıntı ile karakterize olan bir dış kulak yolu hastalığıdır. Özellikle iklimin sıcak ve nemli olduğu bölgelerde, deniz yada havuzda yüzme sıklığı, dış kulak yolu derisinde hastalığın oluşumunu kolaylaştırır.

Temizlik yada başka sebeple dış kulak yolunun suyla sık teması, pamuklu kulak temizleme araçları ile sık sık kulak temizliği alışkanlığı ve dış kulak yolu cildinde koruyucu salgı üreten bezlerin tahrişine neden olur. Bunun gibi pamuklu kulak temizleme çubuklarının kullanımı sonucunda, kulak zarından dış kulak yoluna doğru olan doğal temizleme hareketi de bozularak dış kulak yolunda serumen tıkaç oluşumu başlar. Böylece dış kulak yolunun enfeksiyonlara karşı direncindeki ana faktör olan pH dengesi bozularak enfeksiyonlara açık hale gelir.

Akut diffüz, foliküler, ekzematöz ve mikotik olmak üzere dış kulak yolu iltihabını başlıca 4 sınıfa ayırabiliriz.
Akut diffüz otitis eksterna, dış kulak yolunda kızarıklık, şişlik ve akıntı ile karekterize dış kulak yolu cildinin enfeksiyonudur. Kulakta şiddetli ağrı ve dışarıdan da farkedilebilen bir akıntı mevcuttur. Kulak yoluna bası yapıldığında ağrının şiddeti artar. Enfeksiyon ilerledikçe dış kulak yolunda daralma meydana gelebilir. Tedavide topikal (dış kulak yoluna uygulanan) antibiyotikli ve kortikosteroidli kulak damlaları yada antibiyotik ve kortikosteroidli pomad emdirilmiş kulak meçleri kullanılır. Bazı durumlarda ağızdan antibiyotik ve ağrı kesici tedavi eklenebilir. Eğer mantara bağlı bir ajandan şüpheleniliyorsa topikal (dış kulak yoluna uygulanan) mantar ilaçları tedaviye eklenmelidir. Tedavi boyunca dış kulak yolunun su ile teması önlenmelidir. 

Bu hastalıktan korunmak için; pamuklu kulak temizleme çubuklarının kullanımından kaçınmak, kirli havuz ve denizlerde yüzmemek, yüzme sonrası dışkulak yolunu nemden uzaklaştırmak için temiz bir peçete yada tülbentle kurulamak gerekmektedir. Eğer bu hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız hemen bir kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanına başvurmanız önerilir.