Parkinson Hastaları Apomorfin ile Tedavi Edilmeye Başlandı

Parkinson hastalığının apomorfin ile tedavisinin sayılı sağlık merkezleri tarafından yapılmakta olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Özgül Ocak, bu tedavinin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Ugulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğininde de artık başarılı bir şekilde uygulandığını belirterek, ileri derecede titreme problemi olan bir parkinson hastasına apomorfin pompa tedavisi uygulayarak önemli bir başarıya imza attı. Başarı ile sonuçlanan uygulama sonrasında hastamız aynı gün taburcu edildi.

Parkinson hastalığı, hareketlerde  yavaşlama, kaslarda katılık,  titreme ve dengesizlik   gibi bulgularla karakterizedir. Hastalık   esas olarak  beyindeki dopamin eksikliğinin sebep olduğu kronik ve ilerleyici  bir hastalıktır .  Hastalığa   motor bulguların başlamasından önceki  erken evresinde genelikle  tanı  konulamaz. Günümüzde uygulanan parkinson  hastalığı tedavileri ne yazıkki sadece semptomları düzeltmeye yöneliktirler. Parkinson hastaları özellikle ileri dönemlerde  günlük yaşam aktivitelerini yapamamakta ve başkasına  bağımlı hale gelmektedir.
İleri dönem parkinson hastalarındaki belirtiler, dopamin benzeri etki sağlayan apomorfin gibi bazı ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. 
Apomorfin parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan  ve beyin hücreleri üzerinde dopamin  benzeri etki gösteren (agonist)  bir ilaçtır. Dopamin benzeri etkisi en güçlü olan ilaç  apomorfindir. Uygulama  şekli ağız yoluyla değil, cilt altı enjeksiyonu yoluyla olmaktadır ve 10-20 dakika gibi hızlı bir sürede etkisi başlamaktadır. Cilt altına yerleştirilen küçük bir iğne ile belli doz ve sürelerde pompa yoluyla ile uygulanmaktadır ve bu işlem yapılırken herhangi bir  anestezi ve ameliyat ortamı gerekmemektedir. Tedavi  istenildiği zaman kolaylıkla sonlandırılabilmektedir.Apomorfin yöntemi ile hastalar aynı gün  içerisinde sağlığına kavuşup taburcu edilebilmektedir.
Bu tedavi SGK tarafından   karşılanmaktadır ve tedavi sonrası takip işlemleri deneyimli ekbimiz tarafından devam ettirilmektedir diyen Dr. Öğretim Üyesi  Özgül Ocak tedavi ile parkinson hastalarının günlük yaşam aktivitelerini iyileştirmeyi amaçlandığını ifade ederek ve her pazartesi  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Ugulama ve Araştırma Hastanesi Parkinson poliniğinde hastalarımıza hizmet verildiğini belirtti.