Hastanemizde İlk Organ Nakli Gerçekleştirildi

Çanakkale'de ilk böbrek nakli yapılan hasta olan 68 yaşındaki Mehmet Baştimur 'u Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel ACER, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Mirza TOKPINAR ve Prof.Dr.Ahmet ERDEM ziyaret ettiler.


Ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, ''Hastanemiz, hem eğitim-öğretim-uygulama ortamı hem de hizmet ortamı olarak üniversitemiz için önemli bir kurum. Gerçekleştirilen bu başarı, üniversitemiz hastanesinin iyi bir araştırma uygulama hastanesi olduğunu gösterir. Organ Nakli Ünitesi'nin resmi açılışını yaklaşık bir ay önce yapmıştık. Hastanemizde ilk defa bir organ nakli operasyonu gerçekleştirildi. Bu, sanıyorum ki Çanakkale'de bir ilk ve bunu da üniversitemizin hastanesinin yapmış olması bizim için büyük bir sevinç ve gurur kaynağı. Hocalarımızın bu başarısının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini düşündüm. Emeği geçen ; Yrd.Doç.Dr.Faruk ÖZKUL, Yrd.Doç.Dr Kasım ARIK, Doç.Dr. Berkan REŞORLU, Yrd.Doç.Dr.Gülay KADIOĞLU KOÇAK, Yrd.Doç.Dr.Hasan ŞAHİN Yrd.Doç.Dr.Betül ALTNIŞIK'a ve diğer ekip arkadaşlarına teşekkür ederim'' dedi.

Hastanın durumuyla ilgili Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, ''1 ay kadar önce hocamızın destek ve teşvikiyle organ nakli merkezimizin resmi açılışını yaptık. Tabi 120 bin nüfuslu bir şehre organ nakli ruhsatı vermek sağlık Bakanlığı'nın çok büyük bir katkısı ve teşvikiyle oldu. Burada şöyle bir avantajımız var. Çanakkale halkı gerçekten bu organ bağışına gönül vermiş insanlarla dolu. Bu konuda çok büyük desteklere sahibiz. Mehmet amcamızın çok enteresan bir hikayesi var. 7- 8 yıldır böbrek yetmezliği hastası ve çeşitli merkezlere böbrek nakli için başvurmuş ve bu süre boyunca diyalize giriyor. Ancak İstanbul ve Bursa'da hem özel hem de üniversite hastanelerinde sıranın fazla olması nedeniyle böbrek sırası gelmemiş. Ancak, yeni açılan merkezimize başvuru sayısının az olmasından dolayı, Mehmet amcamıza çıkma olasılığı yüksek idi. Ve başarılı bir operasyonla bu sabah böbreğini taktık. Şuanda gayet iyi, ayağa kalktı ve oral alımı su içti. Sonrasında idrar çıkarmaya başladı. İnşallah ilerleyen süreçte diyalizden kurtulmuş olacak'' diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Gülay Kadıoğlu Koçak, ''Türkiye'de şuan 4 bin hasta nakil olmuş durumda. Bunların %90'ı canlı nakil. Organ nakil listelerinde yoğun bir birikme mevcut. Bizim şansımız Çanakkale'de çok ciddi bir organ bağışı potansiyelinin olması. Biz de bunu kullanarak bundan sonraki dönemde yurt dışındaki istatistiklere ulaşmayı hedefliyoruz'' dedi.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Aşık ise ''Akdeniz Üniversitesi'nde organ transplantasyon eğitimi alan, maddi ve manevi zorluklarla bu eğitimi tamamlayarak üniversitemize dönen, ruhsat ile ilgili mevzuatlarla uğraşan Faruk hocama ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Çanakkale için çok güzel bir imkân getirdiler. Bu hastamız İstanbul'da veya Bursa'da 2 bininci sırada yer alacakken burada birinci sırada yer alarak organ nakli imkânına kavuştu. Bu operasyonların devamını diliyorum'' dedi.
195-aejw-r1.jpg
195-aejw-r2.jpg
195-aejw-r3.jpg
195-aejw-r4.jpg
195-aejw-r5.jpg