En Büyük Korkusunu Organ Nakli İle Yendi

10 yıllık şeker hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliğine yakalanan 54 yaşındaki Adnan Akçay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezince gerçekleştirilen organ nakli ile 4 ay önce yakalandığı hastalığından kurtuldu.

Çanakkale'nin Merkez'e bağlı Kumkale köyünde yaşayan evli ve 4 çocuk babası Akçay, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine organ nakli için başvurdu. Böbrekleri işlevini tamamen kaybetmesi nedeniyle kendisinin de diyaliz ünitesine girmeme kararı dolayısıyla beklemediği bir anda organ nakli merkezinde 1 Ağustos'ta müjdeli haber geldi.

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Çanakkale Devlet Hastanesine kaldırılan ve burada betin ölümü gerçekleşen 69 yaşındaki Refike Güler'in organlarını yakınları bağışlama kararı aldı. Güler'in doğuştan birbirine yapışık at nalı tabir edilen böbrekleri yapılan operasyon ile alındı. Alınan böbrekler 2 Ağustos tarihinde, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından at nalı böbrekten sol böbreği damarı korunarak, diğer yapışık böbrekten ayrılarak, başarılı bir şekilde Adnan Akçay'a nakledildi.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, Adnan Akçay'ın, 4 ay önce böbrek yetmezliği tanısı ile hastaneye başvurduğunu ve nakil bekleme listesine alındığını söyledi. Alan, Akçay'ın en büyük diyaliz makinesine bağlanmak olduğunu belirterek, "Şans yüzüne güldü. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı zaman maalesef, vücutta organ kaybına zarar veren ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık Adnan Akçay'da önce göz kaybı, sonrasında ise böbreklerde yetmezliğe sebebiyet vermiş. Adnan Akçay'a merkezimize kaydını yaptırdıktan 4 ay içinde böbrek çıktı. 1 Ağustos günü Çanakkale Devlet Hastanesine giderek beyin ölümü gerçekleşen Biga'dan Refiye Güler'in böbreğini almak için operasyon gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Refike Güler'den alınan böbreğin doğuştan anomalili bir böbrek olduğunu ve operasyonun ayrı bir özelliğinin bulunduğunu kaydeden Alan sözlerini şöyle sürdürdü: " Çıkarttığımız böbrek at nalı böbrek dediğimiz doğuştan anomalili bir böbrekti. Yani bu tip böbreklerde, iki böbrek alt kısma birbirine yapışık oluyor. Böyle bir yapışık olduğunda böbreklerin damarı ve yapısı diğer böbreklerden farklı oluyor. Biz bu durumu Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM)'ye ilettik. Onlar bize tek böbreğin kullanılabileceğini söylediler. Operasyonu tamamladıktan sonra bize verilen listeden Adnan Bey'e ulaştık. Kendisine böbreğin anomali, takımının güç olduğunu ve bazı problemler olabileceğini anlattık. Kendisi böbrekten diyaliz'e girmektense, böyle bir riski aldığını beyan etti. Ve gerekli onayları aldıktan sonra cerrahi işlemi gerçekleştirdik. Böyle at nalı böbrek gibi anomali böbreklerin transplantasyonu oldukça güç bir işlemdir. Çoğu deneyimli merkezde bile uzun saatler süren ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bu anlamda bizim açımızdan da bir ilk oldu. Ameliyat biraz uzun sürdü. Saat 21.30'da ameliyata girip, sabaha karşı saat 05.00'te çıktık. Ameliyat sonrası hastamız gayet iyi durumda. Günde 3 litre üzerinde idrar çıkartıyor ve gayette sağlıklı. İyi bir şekilde hayatına devam ediyor. Şuana kadar diyalize girme ihtiyacı duymadı. Bundan sonrada olacağını düşünmüyoruz" dedi.

Adnan Akçay'ın 2 Ağustos'ta Hemodiyaliz'e girmeden gerçekleştirilen organ nakli sonrası sağlığına kavuştuğunu belirten ÇOMÜ Organ Nakil Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Betül Altınışık ise, organ nakli bekleyen hastaları ÇOMÜ organ nakil merkezine davet etti.

4 aylık hastalığının ardından tekrar eski sağlığına kavuşan Adnan Akçay, organ bağışını yapan Refike Güler'in ailesi ve ÇOMÜ Organ Nakil Koordinatörlüğü ekibine teşekkür etti.