DÜNYA KALP GÜNÜ ''Kalbinize İyi bakın''

Dünya Kalp Günü;
     Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla 2000 yılından bu yana her yıl, Eylül ayının son haftasında gerçekleştirilmektedir.
     Dünya Kalp Günü, insanları her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin bilgilendirmek için düzenleniyor. Dünya Kalp Federasyonu üyeleri, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini tüm dünyaya duyuruyor. Ülkemizde ise 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Yaşam kalitesini düşüren ve ölüm nedenlerinin başında yer alan kalp damar hastalıklarının başlıca risk faktörleri; hipertansiyon (yüksek tansiyon), kanda artmış LDL-Kolesterol (kötü kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein) ve trigliserit düzeyleri, HDL-Kolesterol (iyi kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein)'in düşük olması, sigara, diyabet ve şişmanlıktır. Yetişkin nüfusumuzun yarıya yakını kalp damar hastalıkları riski altındadır. Dünya Kalp Federasyonu'nun (WHF), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) resmi desteğinde ilan ettiği Dünya Kalp Gününde çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Bu yılki sloganı da ''Sağlıklı Bir Kalp İçin Harekete Geçin''
     Bizde ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji A.D. Başkanı Doç. Dr. Emine GAZİ ile Dünya Kalp Günü ile ilgili bir söyleşi yaptık, yaptığımız söyleşide sayın GAZİ yaşanacak kalp hastalıklarından nasıl uzak durulacağı, sigaranın kalbimizi ne kadar etkilediği ve olası bir kalp ve damar hastalığında nelere dikkat edileceği konusunda şunları ifade etti;
     Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.
Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketmeliyiz; günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.
     Sözlerine Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir diye devam eden GAZİ sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.
Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.
     Zaman zaman kan değerlerinizi ve kilomuzu takip etmemizde fayda var diye devam eden hocamız dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir.
     Son olarak bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan Kalp ve Damar Hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun ve insanımızın yapılan uyarıları dikkate alarak "Sağlıklı Yaşam Tarzı" nı benimsemesi gerekmektedir dedi.