Doç. Dr. Ayşe Nur Çakır Güngör: "Önemli olan hastalık oluşmadan insanların gerekli tedbirleri alarak hastalanmasını önlemek.."

Çanakkale Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Nur Çakır Güngör ile yaptığımız röportajda Kadın Hastalıklarıyla ilgili bilinmesi ve uygulanması gerekenler hakkında bizlere açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Ayşe Nur Çakır Güngör yaptığı açıklamada "Kadınların hayatında önemli dönüm noktaları vardır ve kadın tarafından iyi yönetilemezse sonradan ciddi sıkıntılara neden olabilir. Bu dönemlerin sağlık açısından en önemli olanları ergenlik, evlenmeden önceki dönem, gebelik planladığı dönem ve menopoz dönemidir. Hayatının böyle dönüm noktalarında olan kadınlara uygun danışmanlık vererek bu dönemleri daha sağlıklı, verimli ve mutlu geçirmelerini hedefliyorum. Şikayeti olan kadın zaten bir şekilde sağlık hizmetinden yararlanıyor. Önemli olan hastalık oluşmadan insanların gerekli tedbirleri alarak hastalanmasını önlemek. Bu da ancak doğru bilgilendirme ve hayat tarzında uygun değişikliklerle mümkün görünmektedir.

Ergenlikte uygun beslenme ve egzersiz kemik depolarının dolmasına yardımcı olur ve ileride ciddi sonuçları olabilen kemik erimesi açısından koruyucudur. Ayrıca adet düzensizliği gibi sık karşılaşılan durumlarda fizyolojik olanın patolojik olandan ayrılması önemlidir.

Adet düzensizliği menopoza kadar hemen her kadının başına gelebilecek bir problemdir ve altından ciddi problemler çıkabilir. O yüzden iyi değerlendirilmelidir.

Menopoz kadınlar için pek çok açıdan değişimin başladığı bir dönemdir. Bu dönemi bilinçli geçirmek menopoz sonrası için oldukça önemlidir. Hem menopoza bağlı yakınmalar için hem de uygun kanser taramaları ve sağlıklı yaşam önerileri için menopoz döneminde kadın doğumcunuzu ziyaret ediniz.

Çiftlerin kendileri için uygun zamanlama ile çocuk sahibi olabilmeleri için aile planlaması yöntemlerinden kendileri için en uygun olanı seçmeleri çok önemlidir. Bu da ancak doğru bilgilendirme ile mümkün olabilir. Evlilik öncesi ve gebelik planlanmadığı dönemlerde mutlaka aile planlaması yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalıyız. Aksi takdirde istenmeyen bir gebelikle karşılaşmak, kürtaj yaptırıp yaptırmamak gibi birçok tatsızlıkla karşılaşmak işten bile değildir.

Çocuk isteyen çiftler için her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler de sağlıklı gebelik planlamak ve gerekli hayat tarzı önerilerini almak için sağlık profesyonellerini ziyaret ederlerse daha sağlıklı gebelik süreçleri geçirme imkanına sahip olabilirler. Çocuk sahibi olmayı deneyen ancak istedikleri süre içerisinde sahip olamayan veya ileri kadın yaşı, bilinen kısırlık nedenine sahip olmak gibi problemleri olan çiftlerimizin de vakit kaybetmeden infertilite tedavisiyle ilgilenen bir kadın doğumcudan yardım almasında fayda bulunmaktadır.

Kültürümüzde cinsellikle ilgili konularla ilgili eğitim çoğu zaman yanlış kaynaklardan alınmaktadır. Bu yüzden vajinismus gibi hastalıklar sıkça görünmektedir. Mümkünse cinsel yaşam başlamadan önce cinsellikle ilgili yeterli ve doğru eğitim almadığınızı düşünüyorsanız, veya cinsel hayatınızla ilgili sorunlar mevcutsa mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım isteyiniz." dedi

Ayrıca tedavi için gerekli bilgilendirme, tedavi ve danışmanlık hizmetlerinin de verildiğini belirten Güngör, Perşembe günleri menopozla ilgili şikayetler ve menopozda sağlıklı yaşam, çocuk isteği, adet düzensizliği, ergenlikte görülen jinekolojik problemler, aile planlaması danışmanlığı, evlilik öncesi danışmanlık ve sağlıklı cinsel yaşamla ilgili danışmanlık hizmetlerinin verildiğini, Cuma günleri ise jinekolojik problemler (gebelik durumu hariç) kadın hastalıkları ile ilgili tüm şikayetlerin değerlendirildiğini kaydetti. Hastaların gerekli durumlarda kendilerine hastanemizin randevu alma hattından veya internet sitemizde bulanan randevu alma linkinden randevu alarak ulaşabileceklerini söyledi.