“Diyabetten Geleceğinizi Koruyun”

Türkiye’de 10 milyon kişinin mücadele ettiği diyabet hastalığına karşı bilinçlenmenin önemine dikkat çekmek için 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyabet Polikliniği ve ÇOMÜ Tıp Öğrenciler Birliğinin öncülüğünde İskele Meydanı’na yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi.

Geçekleştirilen yürüyüşe ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz, Hastane yöneticileri, Diyetisyenler, Diyabet eğitim hemşireleri, Personel, Hemşire, Tıp Fakültesi Öğrenci Topluluğu, Diyabetliler ve yakınların katıldı. Yürüş, Golf Çay Bahçesi önünden başlayıp, İskele Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşün ardında Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyabet hemşiresi Mine Tepe yaptığı açıklamada “İnsülin hormonunu 1921 yılında keşfeden Kanadalı Tıp Doktoru Frederick Banting'in doğum günü olan 14 Kasım 'Dünya Diyabet Günü' olarak kutlanmaktadır.  14 Kasım Diyabet Günü'nün Mavi Halka şeklinde bir amblemi bulunmakta. Mavi renk, umudu; halka da birliği temsil etmektedir” dedi. Ayrıca Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeni ile hayatını kaybettiğine dikkat çeken Tepe, Diyabetlilerin yaklaşık yarısı hasta olduğunun farkında olmadığı söyledi.  “Diyabet körlük, kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Yüksek kan şekeri düzeyi damarlar, kalp, böbrekler, gözler ve sinirlere zarar vererek erken ölümlere neden olabilmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre; 1980’li yılların ortalarında 30 milyon olan diyabetli sayısının, 2000 yılında 151 milyona, 2006 yılında 246 milyona, 2011 yılında 366 milyona ve 2015 yılında 415 milyona ulaştığı bildiriliyor. Düzenlediğimiz bu tarz etkinliklerle diyabete dikkat çekmeye devam edeceğiz” dedi.