Covid-19 Servisinde Hemşire Olmak!

Covid-19 salgınıyla hastanelerde verilen mücadelenin başrolündeki sağlık çalışanlarının en başında hemşireler gelmektedir. Yataklı tedavi ünitelerinde, yoğun bakım servislerinde bu süreçte çalışma çok daha zor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesinde Covid-19 hastalarının tedavi edildiği Covid-19 servisinde görev yapan hemşire Gülay CANDAN ile yaşanılan süreç ile ilgili röportaj yaptık.

Covid -19 hastalarına verdiğiniz hizmet ile daha önce verilen hizmet karşılaştırıldığında farklılıkları ve zorlukları nelerdir?

Öncelikle hastalarımızı değerlendirme ve tedavi süreçlerine başlamadan hazırlanmamız bir hayli uzun sürüyor, bu kendi sağlığımız arkadaşlarımızı ve ailemizin sağlığı için dikkatli olmamız gereken bir uygulama. Vücudumuzun tümünü kapatan tulum, önlük, maske ve siperlik gibi kişisel koruyucu ekipmanımızın giyilmesi gerekiyor. Hazırlanırken çoğu zaman çalışma arkadaşlarımızın bizlere yardımcı olması gerekiyor. Tüm ekipmanın belirli bir giyilme ve çıkarılma sırası mevcut hata yapmamamız gerekiyor.

Bu ekipman ile hastalarımızın yanına girmemiz onlarda da tedirginliğe ve zaman zaman korkuya neden olduğunu da gözlemliyoruz. Ancak onlar bizim hastalarımız ve bize emanetler, iletişim ile onları sakinleştirip moral veriyoruz.

Servis içerisinde nasıl bir çalışma düzeniniz var? Hastalara nasıl bir bakım hizmeti veriliyor?

Hastaların belirli zamanlardaki tansiyon, nabız, ateş ve parmak ucu oksijen ölçümlerini gerçekleştiriyoruz. Yine bu hastalığa özgü ilaç tedavilerini de belirlenen zamanlarda bizler veriyoruz. Hastalarımızın günlük tahlilleri için istenilen kan örnekleri ve kalp grafilerinin çekimini de gerçekleştiriyoruz. Tüm bu işlemler süresince kişisel koruyucu ekipmanımızın giyinilmiş ve tam olması gerekiyor. Bu sürede hastalarımızın da maskelerini takmış olmaları gerekiyor. Değerlendirme ve tedavi süreçleri ile ilgili tüm kayıtların tutulması da yine bizlerin görevi. Beklenmedik ve acil durumlar içinde sürekli hazırlıklı olmak zorunda olunması verilen hizmeti güçleştiren diğer bir konu. Bunun haricinde hastalarımızın hastalıklarından dolayı refakatçilerine sınırlama gelmiş olması kendilerine daha fazla yardımcı olmamızı gerektiriyor.

Bizler üç kişilik ekipler halinde on iki saatlik vardiyalar halinde çalışıyoruz. Nöbetimizin bitiminde yeni gelen arkadaşlarımıza tüm hastalarımıza uygulanan tedavi ve değerlendirme verilerini devir ediyoruz.

Bu süreçte aileniz ve çocuklarınız ile olan yaşantınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Hepimiz belirsiz ve sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz . Bu dönemi ruhsal olarak en az zararla atlatmak zorundayız. Mesleğim açısından hastalığın merkezindeyiz elbette kaygılanıyorum ancak mesleğim her şeyden önde geliyor. Çocuklarım bu dönemde gerçekçi bir bakış açısıyla salgın , virüs vb. konuları anlamalarını sağlayarak doğru bilgilendirip karşı karşıya oldukları riskleri ve yapmaları gerekenleri netleştirerek güven duygusu aşılamaya çalıştım. Onlara evde güvende olduklarını birbirimize yardımcı olmamız gerektiğini belirterek anlayışlı olmalarını istedim. Bu sebeple hayatımın şu sürecini hastane idaremizin bize sunduğu imkanlar dahilindeki öğretmen evinde kalarak devam ettiriyorum. Hem kendi taşıyabilirliğim hem de dışardan alabilme ihtimalim olduğu için ailemi korumak zorundayım. Çocuklarım, annem ve eşimle sadece telefonla konuşuyoruz. Devletimiz ve hastane idaremizde bizim yanımızda olduğu için mutluyum. Bu süreci bizlere sunulan imkanlarla en kısa zamanda en iyi şekilde en az zararla atlatacağıma inanıyorum.