Çocuk Nöroloji Polikliniğinde EEG Çekimleri Yapılmaya Başlandı

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kasım ayı itibari ile Çocuk Nöroloji Anabilim Dalında EEG (elektroansefalografi) çekimleri yapılmaya başlandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı yataklı servis, acil servis veya ayaktan polikliniklerde gerekli endikasyonlar dâhilinde hastalara EEG çekimi yapıldığını söyleyen Çocuk Nörolojisi Öğretim Üyesi Turgay Çokyaman EEG ünitesinde 0-18 yaş arası çocuk hastalara EEG çekimi yapılmakta olduğunu söyledi.

Çocuk Nörolojisi tarafından tıbbi gereklilik görülen hastalara uyku veya uyanıklık durumlarında EEG çekimleri yapıldığını, EEG çekimlerinin ise standart 18 kanallı uni ve bipolar kayıt sistemi ile kayıt altına alındığı ve EEG çekimi esnasında eşzamanlı olarak HD görüntü kalitesine sahip kamera ile video kaydı yapıldığına değindiler.

Dr. Turgay Çokyaman konu ile ilgili yaptığı açıklamada “EEG ünitesinde çekim için gerekli teknik ekipmanlar ve elektrot montajları teknisyen İlyas Dikmen, hastalara ilaç uygulamaları ve gelişebilecek olumsuz tıbbi durumlarda gerekli ilk tıbbi müdahaleler hemşire Hilal Soyak hanım tarafından sağlanmaktadır.

EEG çekimi genellikle epilepsi hastalarına yapılmaktadır. Ancak çocuk hastalarda epilepsi nöbetleri ile karışabilen bazı durumlarda da ayırıcı tanı yapılabilmesi EEG çekimine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle 6 ayın altında sık olarak görülen reflü hastalığı, katılma nöbetleri, atipik veya uzamış ateşli havaleler, çeşitli tiplerde tik ve hareket bozuklukları, infantil otizm ve psikiyatrik gelişimsel hastalıklarda görülen anormal hareketler, ani gelişen konuşma ve algı-iletişim bozuklukları, sebepsiz dalma-gülme atakları ve auralı ve dirençli baş ağrılarında epilepsi hastalığının dışlanması için uyku veya uyanıklık EEG çekimi gerekebilmektedir.”dedi