Çanakkale'de Bir İlk: ''Sekiz Damara Koroner Bypass''

Çanakkale'de Bir İlk:
''Sekiz Damara Koroner Baypas'' Ameliyatı Yapıldı.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD Öğretim Üyeleri, birçok yeniliğe öncü oldukları Çanakkale'de, bu sefer de adeta bir rekora imza attılar.

Kalp damarlarında tıkanıklık olan ve koroner bypass işlemi için hastaneye yatan Rabia Keskin isimli hastanın yapılan koroner anjiyografisinde, kalbin ana üç damarında ve bu damarlara eşlik eden kalbi besleyen yan beş damarda darlık tespit edildi. Aynı zamanda Tıp literatürün de çok nadir görülen bir durum olan kalbi besleyen koroner damarlarla kalbin sol karıncığı (ventrikül) arasında kan geçişi tespit edildi. Doğumsal bir sorun olan bu durumun ve koroner damarlardaki tıkanıklıkların ameliyatla tedavi edilmesine karar verildi. 26.05.2014 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyon ile Rabia Keskin isimli hastanın toplam sekiz adet kalp damarına koroner bypass ameliyatı ile müdahale edildi.

Ameliyat sonrasında görüşünü aldığımız Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Saçar, "Hastamızın yaşının genç olması sebebiyle kalbin her noktasına kan götürmeyi hedefledik. Bu nedenle kalbin daralmış olan bu sekiz damarının tamamının koroner bypass ameliyatı ile tedavi edilmesine karar verdik. Bu sayede hastamızın kalbinin ameliyat sonrasında daha güçlü kasılmasına yardımcı olduk. Hastanemizde başarıyla gerçekleştirdiğimiz ''Sekiz Damarlı Koroner Baypas'' ameliyatı ülkemizde ve dünyada sayılı merkezlerde nadir olarak uygulanan, deneyim gerektiren önemli bir tekniktir. Hastamızın ameliyattan önce çekilen koroner anjiyografisinde kalpte doğumsal bir sorun da tespit etmiştik. Kalbin sol karıncığı ile kalbi besleyen damarlar arasında bulunan, doğuştan oluşan bir damar ağını da ameliyat sırasında özel bir teknik ile onardık. Ameliyat esnasında ve sonrasında bir sorun yaşamadık. Rabia Hanım'ın kalbi şu anda oldukça sağlıklı bir durumdadır" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde kalp hastalıklarına yönelik ameliyatları başarı ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof.Dr. Mustafa Saçar, 7 gün 24 saat boyunca Çanakkale halkının hizmetinde olduklarını sözlerine ekledi.

Ameliyat sonrası görüşlerini aldığımız Rabia Kesici isimli hasta ise, ''Hocalarım ameliyatı önerdiklerinde hiç düşünmeden kabul ettim ve onlara güvendim. Şu anda kendimi gayet iyi hissediyorum, Allah hepsinden razı olsun'' diyerek memnuniyetini dile getirerek bütün ekibe teşekkür etti.