Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Bağışı Kampanyasında Buluştu

Organ Bağışı Haftası kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üroloji A.D. öncülüğünde “ÇOMÜ Organ Bağışı Kampanyasında Buluşuyor” adlı konferans gerçekleştirildi. Konferansa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel ACER, (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Okhan AKDUR, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Taş, Kepez belediye başkanı Ömer Faruk MUTAN akademisyenler ve davetliler katıldı. Üroloji A.D. Katkılarıyla gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Ahmet Reşit ERŞAN, Doç Dr. Cabir ALAN ve Organ Nakil Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hatice Betül ALTINIŞIK konuşmacı olarak katıldı.

                              

Konferansın ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel ACER organ bağışında bulunarak kampanyaya desteklerini sundular. Öğrenci ve vatandaşlarda kampanyaya kayıtsız kalmayarak organ bağışında bulundular.

Kampanya sonrası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü ve sorumlu hekimi Doç. Dr. Cabir Alan konu ile ilgili sorduğumuz sorulara açıklamalarda bulundu;

Organ Bağışı Nedir? Ve Kimler,Nasıl Organ Bağışında Bulunabilir?

Doç. Dr. Cabir Alan : “Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmı veya tamamını vefatından sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin verilmesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılacak yerler; tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleridir. Prosedür olarak bir form doldurup organ bağış kartına ulaşabilirsiniz. Yapılan organ bağışları hastanenin yetkili birimleri tarafından internet üzerinden Sağlık Bakanlığının organ ve doku bağış bilgi sistemine işlenir. Bakanlık yetkilileri dışında kimsenin bu bilgileri görmeye yetkisi yoktur. Kartınızın üzerinde bulunan bilgilerde organ alımı için hiçbir zaman yeterli değildir. Organ bağışı ve nakli hizmetleri 1979 yılında yürürlüğe giren 2238 sayılı Organ ve Doku alınması, aşılanması, saklanması ve nakli hakkında kanun sınırları içinde yürütülür.”

Organ Bağışı Hakkında Toplumda Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Doç. Dr. Cabir Alan :“Toplumda şöyle bir inanış var; “Organ bağışı yaptığımı ya organ mafyası öğrenir de peşime düşerlerse”, bunlar bazılarına komik gelebilir ama bu endişelerini dile getirenlerin oranı hiç de az değil maalesef. Biraz bilgi eksikliği, asparagas haberler, maillerde dolaşan bilgi kirliliklerinin bunlara sebep olduğunu söyleyebiliriz.”

Organ Naklini Kimler Yapabilir?

Doç. Dr. Cabir Alan :“Herkesin organ nakli yapmaya yetkisi ve de uzmanlık becerisi yoktur. Türkiye’de bu ameliyatları yapan insan ve merkez sayısı bellidir ve bir organ bağışı olduğunda bu bir koordinasyon sistemi tarafından idare edilir. Çeşitli araştırmalar ve aşamalar sonucunda uygun alıcılara nakledilir. Sonuç olarak isteyen hastane ve isteyen doktor kendi isteği doğrultusunda kimseden organ alamaz, organ nakli yapamaz. Örneğin Şişli Hamidiye Etfal Hastanesinde beyin ölümü gelişen ve organları bağışlanan bir kişinin organlarının hangi hastanelerde, hangi hastalara nakledileceğine karar verme yetkisi bu hastaneye değil doğrudan Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezine aittir. Koordinasyon sistemi hastanelerdeki Organ Nakli Koordinatörlerinden başlar, sırayla Bölge Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Koordinasyon Merkezi olarak yapılanır. Organ nakli organizasyonunun mutlaka koordinasyon sisteminden, bilim kurallarından geçmesi ve şeffaf olması şartı vardır. Ayrıca her alınan organ herkese nakil edilemez. Bazı nakiller için de doku ve kan grubu gibi uygunlukların olması şartı vardır.”

Organ Bağışında En Büyük Eksiklik Nedir?

Doç. Dr. Cabir Alan :“Organ bağışı konusundaki en büyük engel en başta bilgi eksikliği geliyor. İnsanlar organ bağışının ne olduğunu, nasıl ve hangi durumlarda yapıldığını bilmiyorlar. Dolasıyla bilinmeyen bir konuya yaklaşmaları da temkinli oluyor. Ölen bir yakının organlarını bağışlamayı düşünen bir aile kişinin bedensel bütünlüğünün tamamen bozulacağı endişesini taşıyor. Oysaki organ nakli ameliyatının herhangi bir ameliyattan hiçbir farkı yoktur. Hatta aşırı özen gösteriliyor. Vücut üzerinde tek bir ameliyat izi dışında kötü bir görüntü olmuyor. Her gün onlarca trafik kazası vb. nedenlerle insanlar yaşamlarını yitiriyorlar ve çok kötü görüntüler ortaya çıkabiliyor ama bu organ nakli ameliyatında böyle değil. En azından kişinin vücut bütünlüğüne saygı gösteriliyor. Sevdiğiniz birini kaybedip üzülüyorsunuz ama aynı anda verdiğiniz bir kararla belki de kısa süreli ömrü kalan birileri için yepyeni bir başlangıç olabilir, sağladığınız bu fayda ile acınızı biraz da olsa hafifletebilirsiniz.”

ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Hastalara Hizmet Veriyor mu?

Doç. Dr. Cabir Alan : “ÇOMÜ Organ nakli merkezimizde nakil sırası bekleyen 80’e yakın hastamız mevcuttur. Merkez müdür olarak görevlendirildiğim günün akabinde ünitemizde nakil işlemlerinin başlaması için gerekli evrakları tamamlayarak sağlık bakanlığına gönderdik. Yeniden ruhsatlandırma açısından son aşamaya gelmiş durumdayız ve Kasım ayı içerisinde böbrek nakil operasyonlarına başlamayı planlıyoruz. Konuya gösterdikleri hassasiyet ve destekleri için başta rektörümüz Prof. Dr. Yücel Acer’e, Başhekimimiz Doç. Dr. Okhan Akdur’a ve tüm Çanakkale halkına şükran duygularımı sunarım.”