“Biyonik Kulak” Bir Çocuğa Daha Umut Oldu

“Biyonik Kulak” Bir Çocuğa Daha Umut Oldu

Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde işitme engeli olan bir çocuğumuza Doç. Dr. Oğuz Güçlü tarafından biyonik kulak ameliyatı yapıldı.

Doç. Dr. Oğuz Güçlü tarafından gerçekleştirilen operasyon başarıyla sona erdi. Ameliyat sonrası bizlere açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Oğuz Güçlü “İyileşme sürecini ardından çocuğumuzun işitme engeli ortadan kalkacaktır. Yaptığımız işlemi Kısaca özetleyecek olursak bu operasyon çok ileri derecede işitme kaybı olan veya hiç işitemeyen kişilerde ses duyusunu sağlayan cerrahi olarak iç kulağa yerleştirilen elektronik bir aygıttır. Bu operasyon sonrası işitemeyen bireyler işitebilir hale gelmekte, günlük sosyal aktivitelerini yerine getirip yaşam kalitesini arttırarak kendilerini topluma daha kolay adapte edebilmektedir. Maliyeti yüksek olan bu ameliyat sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Önemli olan nokta işitme kaybının erken dönemde belirlenmesi ve halk arasında biyonik kulak (Koklear İmplant) olarakta bilinen cerrahi programa alınmasıdır. Buradaki bir diğer ikilemi de ayırt etmek gerekir. Biyonik kulak işitme cihazından çok farklıdır. İşitme cihazı kulağa gelen sesin şiddetini arttırarak tıpkı bir hoparlördeki gibi kulağa verir. Buna karşılık biyonik kulak iç kulakta harap olmuş hücreleri aşarak doğrudan işitme sinirini uyarır. Erişkinler için biyonik kulak işitme duyusunun yeniden oluşmasını sağlayarak ileri derecede işitme kaybı veya işitmesini tamamen kaybetmiş olan kişilere yeniden sosyal iletişimi sağlar. Bunun yanı sıra işitme cihazlarından farklı olarak biyonik kulak ile işitmenin tam sağlanabilmesi için bir iyileştirme sürecine ihtiyaç duyulur. Bir veya her iki kulağa birden implante edilebilir. Bazı durumlarda Biyonik Kulak ameliyatı gerçekleşemeyebilir. Bu durumdaki işitme kayıpları işitme sinirin hastalanmasından kaynaklanır. İşitme siniri olmayınca biyonik kulağın elektrik sinyallerini beyne gönderebileceği bir yapı kalmaz. Bazı kişilerde iç kulak yapısı şekilsel olarak anomalilidir. Bu kişilerde biyonik kulağın kablolarını yerleştirecek alan bulunamayabilir. Ülkemizde başarılı bir şeklide tarama programı uygulanmaktadır. Bu taramalarda işitme engeli şüphesi olan çocukların hastanemize başvurması önemlidir. Geç kalınan olgularda cerrahi müdahalenin başarı şansı düşmektedir.” dedi.