Birebir Canlı Cerrahi Eğitimi ( RIRS ) Kursu Gerçekleştirildi

22-23 Şubat tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde birebir uygulamalı Retrograd İntrarenal cerrahi kursu yapıldı.

Düzenlenen kursa Çanakkale ve Balıkesir Devlet Hastanelerinde çalışan 10 üroloji uzmanı katıldı. İlk gün Prof. Dr Ahmet Reşit Ersay, Doç.Dr Cabir Alan, Doç.Dr E.Burak Sancak ve Uzm. Dr Emrah Demirci tarafından verilen teorik eğitimi takiben, fantom olarak tabir edilen ünitelerde aletler tanıtılarak pratik uygulamalar yapıldı. Öğleden sonraki oturumda ise değişik boyutlarda böbrek taşı olan hastalara ameliyathanede Retrograd İntrarenal Cerrahi tekniği uygulanarak kapalı olarak idrar yolundan girilerek böbrekteki taşlar lazerle tamamen temizlendi.  İkinci günkü oturum ise tamamen vaka odaklıydı ve yine değişik boyuttaki böbrek taşları RIRS tekniği ile tamamen temizlendi. Uygun vakalarda kursiyerlerin vakalara katılımı sağlanarak el pratiklerini geliştirmeleri sağlandı. 

Konuyla ilgili olarak kurs sekretaryası ve eğitmenliğini yapan Üroloji AD Öğretim Üyesi Doç.Dr Cabir Alan ‘’ RIRS (Retrograd Intrarenal Surgery) böbrek taşı tedavisinde kullanılan cerrahiye alternatif bir girişimdir. Açık ameliyatlara ve ciltten böbreğin içine girilerek yapılan perkütan nefrolitotripsi (PCNL) ameliyatına alternatif olan bu yöntemde ucunda kamera olan bir aletle (Üreteroskop) idrar kanalından böbreğe kadar girilerek taşa müdahale edilir. Bu yöntemle görüntülenen böbrek taşları holmium lazer ile birlikte ufaltılır. Taşlar böbreğe ve idrar kanalına zarar vermeden dışarı dökülür. Genel anestezi altında yapılabildiği gibi; genel anestezinin sakıncalı bulunduğu hallerde spinal, epidural, hatta sınırlı uyuşturma ile bile uygulanabilir. Yöntem yaşlı hastalarda; kalp hastalarında; hamile kadınlarda hatta 2 yaşından büyük çocuklarda bile rahatlıkla uygulanabilmektedir. İşlem sırasında hastanın radyasyona maruz kalması söz konusu değildir. Görüntüleme video kamera ile yapılmaktadır. Skopi benzeri röntgen cihazlarıyla karıştırılmamalıdır. İşlem esnasında veya sonrasında kanama ihtimali çok düşüktür. Diğer taş kırma uygulamalarında görülebilen aşırı kanama ve çevre organlara zarar verme riski bu yöntemde bulunmamaktadır. Böbrek anomalisi bulunanlarda (pelvik böbrek, at nalı böbrek) da rahatlıkla uygulanabilir. Herhangi bir kesi ya da yara izi söz konusu değildir. Hasta ameliyat sonrası ertesi gün taburcu edilmektedir. Son yıllarda düşük komplikasyon riski ve hastanede kalış süresinin az olmasından dolayı daha çok tercih edilmeye başlanan RIRS son 5 yıldan beri hastanemizde de uygulanmaktadır. Bölgedeki devlet hastanelerinde çalışan üroloji uzmanı arkadaşlarımızın talepleri doğrultusunda böyle bir kurs düzenlemeyi uygun gördük ve daha iyi eğitim verilebilmesi için katılımcı sayısını 10 kişi ile sınırladık. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği kursumuzun gelen yoğun taleplerden dolayı 1.5 ay sonra tekrar yapılmasını kararlaştırdık ve bu yönde çalışmalarımızı başlattık. Yine gelen talepler doğrultusunda ilerleyen dönemlerde ayrıca ileri laparoskopik cerrahi ile ilgili eğitimlerimizde olacaktır ‘’ dedi.