Bebeğinizin Sizi Duyduğundan Emin misiniz ?

İşiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk 6 ay kritik bir dönem olduğundan bebeklerdeki işitme kaybının yaşamın ilk üç ayı içinde belirlenmesi gerekmektedir.

Ne denli ağır işitme kayıplı olursa olsun, bir çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi için, erken tanısının konması, gerekli tedavilere başlaması ve eğitime başlatılmasının doğum sonrası ilk 6 ayda gerçekleştirilmesi gerekir.

Normal işiten bir bebek, çevresindeki insan seslerine doğal ilgi göstererek konuşmayı öğrenir. Özellikle annesinin konuşma sesine ilgi göstermesi beklenen bir bebeğin bu ilgiyi göstermemesi, oldukça anlamlı bir bulgu olarak kabul edilir. Çocuğunuz için uygulanan işitme testlerinde normal sonuçların alınması halinde, bu güzel sonucu size bildirmekten mutluluk duyarız.

Uygulanan işitme testinin çocuğunuza hiçbir zararı olmaz.  Test sırasında bebeğin dış kulak yoluna bir mikrofon yerleştirerek iç kulakta oluşan sinyaller ölçülmekte ve bebeğe hiçbir fiziksel veya ruhsal rahatsızlık yaratmadan, konjenital işitme kaybı için riskli bebekler tanınmaktadır.  Eğer çocuğunuzda işitme kaybı varsa ve geç tanınırsa bunun konuşma ve lisan gelişimi üzerine olumsuz ve kalıcı etkileri olabilecektir. Her doğan bebek taburcu edilmeden önce mutlaka işitme tarama testine girmelidir.

Doğum öncesi, doğum esnası ve sonrasındaki faktörlerde değerlendirildikten sonra uygun tedavi aşamasına geçilmektedir. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

Doğum Öncesi Faktörler:

  1. Anne ve baba arasında 1.veya 2. derecede akrabalık var mı?
  2. Ailede çocukluk çağında başlayan, kalıcı ve kalıtsal geçişli işitme kaybı öyküsü var mı?
  3. Anne hamileyken işitme kaybına neden olabilecek ilaçlar kullandı mı ?
  4. Anne hamileliği sırasında kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, toksoplazma, herpes virüsü gibi bulaşıcı hastalıklar geçirdi mi ?
  5. Anne hamileliği sırasında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği vb.sistemik bir hastalık geçirdi mi?

Doğum Esnasındaki Faktörler:

  1. Bebeğiniz doğum anında kordon dolanması vb. nedenlerle oksijensiz kaldı mı ?
  2. Bebeğiniz doğum sonrası bir süre solunum zorluğu yaşadı mı?
  3. Bebeğinizi doğum ağırlığı 1500 gramın altında mı?
  4. Bebeğiniz yeni doğan yoğun bakım ünitesinde 2 günden fazla kaldı mı?
  5. Bebeğinizin kafa veya kulak yapısında normal dışı bir durum söz konusu mu?

Doğum Sonrası Faktörler:

  1. Çocuğunuz bakteriyel menenjit, ensefalit, kızamık, kızıl, havale gibi yüksek ateşle seyredebilen hastalıklardan birini geçirdi mi?
  2. Uzun süren sarılığı oldu mu, bu yüzden kanının değiştirilmesi gerekti mi?
  3. Doğum sonrasında çocuğunuza damar yoluyla kulağa zararı dokunabilecek herhangi bir ilaç verildi mi?

Kısaca söylemek gerekirse, uygulanan konjenital işitme tarama programı ile erken tanı olabilmekte ve çocuğun normal gelişimi sağlanmaktadır. Bu açıdan tespiti zor durumlardan erken teşhis ile korunmak mümkündür.