9 Mart Dünya Böbrek Günü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Serkan Bakırdöğen 9 Mart Dünya böbrek günü nedeniyle kronik böbrek yetmezliği hakkında bizlere açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırdöğen;

*Kronik böbrek yetmezliği, böbrek işlevlerinin kalıcı biçimde yitirilmesi halidir.

*Böbreğin tamamen iyileşmesi,yani normale dönmesi beklenmez.

*Bu hastalarda böbrek işlevleri giderek bozulur ve son aşamada böbrek nakli veya diyaliz tedavileri kaçınılmaz hale gelir.

Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Kronik böbrek yetmezliği, kronik böbrek hastalığının son evresidir ve böbrek nakli ya da diyaliz tedavilerinden birinin başlatılmasını gerektirir.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için;

1. Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun.

2. Düzenli egzersiz yapın.

3. Tuzu azaltın.

4. Yeterli sıvı alın.

5. Sigarayı bırakın.

6. Ağrı kesici ilaçlardan uzak durum.

7. Kan basıncınızı şekerinizi düzenli olarak ölçtürün.

8. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak control ettirin.

Obezite ve Böbrek Hastalıklarının Gelişimi;

Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini artırır ve kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, kanda kolesterol yüksekliği, uyku- hipoventilasyon sendromu, yağlı karaciğer, safra taşı, osteoartrit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür.

Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik böbrek hastalığının başlıca risk faktörlerinden olup kronik böbrek yetmezliği gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obez kişilerin böbrekleri normalden fazla çalışır. Bu durum, böbrek hasarına ve kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir. Normal kilolu kişilere kıyasla, fazla kilolu veya obez bireylerde kronik böbrek yetmezliği gelişme riski 2-7 kat artmıştır.

Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve tedaviye erken dönemde başlanırsa hastalığın ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riski azaltılabilir. Hastalığa uygun diyetin önerilmesinin yanında, sigaranın bırakılması, ideal kiloya ulaşılması, kan şekeri ve arteryel tansiyonun normale getirilmesi ile kronik böbrek hastalığına yol açan hastalığın saptanıp tedavi edilmesi amaçlanır.

Gelecek nesillerimiz için herkesin elbirliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir" dedi.