‘7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası’

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erkan Melih ŞAHİN ‘7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftasını’ kutlayarak açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Her yıl bir tema belirlenerek bu doğrultuda tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu yılın teması ise “Herkes için sağlık”  ve “Aile hekimliği” olarak belirlenmiştir. Tüm insanlar ihtiyaç duydukları kaliteli sağlık hizmetlerine maddi zorluk yaşamadan erişebilmelidir.  Bu ise ancak güçlü bir aile hekimliği sistemi ile mümkündür. Aile hekimleri yalnızca tek bir hastalık veya durumu tedavi etmek yerine, insanların sağlıklarını iyileştirmelerine veya hayat kalitelerini korumalarına yardımcı olmaktadır. Aile hekimliği hizmetleri sağlık sorunları için tarama, aşılar, hastalığın nasıl önleneceği hakkında danışmanlık, aile planlaması, uzun ve kısa süreli hastalık tedavisi, diğer bakım düzeyleriyle koordinasyon gibi hizmetler dahil, yaşamınız boyunca sağlık ihtiyaçlarınızın çoğunu kapsar. Aile hekimliği hizmetleri, sağlık hizmeti sunmak için uygun maliyetli ve adil bir yoldur. Ayrıca birinci basamak sağlık çalışanları, topluluklarının geleneklerini, kültürlerini ve uygulamalarını bilir; bu da bir salgın ya da acil durum sırasında onları vazgeçilmez kılar.

Herkes için sağlık fikrini gerçeğe dönüştürebilmek için;

-Güvensiz ve düşük kaliteli sağlık hizmetleri, hasta sağlığını tehlikeye atarak her yıl dünya trilyonlarca dolara mal oluyor; sağlık hizmetlerinin kalitesini ve güvenliğini küresel olarak geliştirmek için daha fazlasını yapmalıyız.

- Tüm paydaşlar aile hekimliği sistemini geliştirmek için çaba harcamalıdır.

-Aile hekimlikleri bireylerin, ailelerin ve toplulukların sağlık ihtiyaçlarının büyük kısmını -koruyucu tıbbi hizmetlerden hastalıkların tedavisi ve palyatif bakıma kadar- karşılayacakları ilk başvuru noktası olmalıdır. 

-Ayrıca halkımızı birinci basamak sağlık hizmetlerini daha fazla kullanmaya teşvik edici adımlar atılması gerekmektedir.

-Sağlık çalışanları da meslektaşları ile bir araya gelerek herkes için sağlık düşüncesini desteklediklerini bildirmelilerdir.

Sağlık bir insani haktır. “Herkes için sağlık” ancak birlikte çalışarak gerçekleştirilebilir. Sağlık haftanızı kutlar, daha iyi, daha mutlu, daha huzurlu ve sevdiklerinizle geçirebileceğiniz sağlıklı bir yaşam dileriz.